«

»

sep 17

Tocht om de Noord/Bierum

Zaterdag 23 september loopt de route van tocht om de noord door Bierum.

Het thema voor dit jaar is De kracht van water en waar de Kerstvloed van 1717 een grote rol speelt.

Zie ook de site: www.tochtomdenoord.nl voor meer activiteiten rondom Kerstvloed 1717.

De 40 km en 28 km lopers komen door ons dorp.

Men komt vanaf het ‘ t Hoogbalkje”. En loopt over de Hereweg langs Neel en Geer waar men koffie/thee/hotdog en saté kan kopen. Ook is CGVB daar aanwezig om een show te geven weg te geven voor iedereen. Dan vervolgt men de route door de school waar een kunstenaar de hal heeft omgetoverd. Vervolgens gaat men langs Triton Bar waar men koffie/thee kan kopen  en dan naar Bakkerij Olinga waar men door de bakkerij heen loopt en kan genieten van een stukje koek van onze koekkampioen !

Richting de Borgsingel waar de lopers eventueel ook naar de theetuin/boomgaard van Luingahof kan bezichtigen. Men vervolgt de Borgsingel naar de kerk waar de toneelvereniging speelt. Men beeld de kerstvloed 1717 uit want uit de verhalen is gebleken dat de kerk een baken was tijdens de vloed.

Daarna vervolgt men de route naar Torenlaan, stukje Luingaweg, Heruma en einde Heruma gaat men oversteken naar het fietspad richting Spijk. Waar de 18 km start.

Wij willen u vragen om op zaterdag 23 september de vlag uit te hangen in de straten van de route. Tevens is het voor de lopers geweldig als u aan de kant staat om hun aan te moedigen door te klappen/zingen.

De lopers kunnen ons mooi dorp zien en komen waarschijnlijk graag terug om het nogmaals te zien

Een stukje geschiedenis:

In 2017 is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed. De Kerstvloed van 1717,

In de kerstnacht van 1717 werd Groningen opnieuw getroffen door een stormvloed. Na dagenlang uit het zuidwesten te hebben gewaaid, draaide de wind op 24 december naar het noordwesten.

In de kerstnacht beukte het opgestuwde water op de zwakke dijken en omstreeks twee uur braken ze bij Finsterwolde en Kloosterburen door.

Over de ramp, die meer dan tweeduizend mensen het leven kostte.

Alvast Bedankt namens St. Dorpsbelangen Bierum en de lopers uit ons dorp veel succes !.