«

»

mei 13

Luingaborg kleurt geel/blauw

De gemeente Eemsdelta vangt barmhartig en gastvrij vluchtelingen uit Oekraïne op. Eerst in de noodopvang in hotel Boven Groningen, voor langduriger verblijf bereiden we nu de locatie Luingaborg voor op de nieuwe bewoners. Luingaborg biedt ruimte voor honderd mensen die zo zelfstandig mogelijk vanuit deze veilige plek zichzelf kunnen hervinden en werken aan hun ervaringen en trauma’s.

De vluchtelingen hebben allemaal ooit een eigen huis gehad, men had familie en vrienden, bezittingen en werk, zoals wij allemaal. Ook de vluchtelingen die in Eemsdelta zijn aanbeland, hebben het merendeel hiervan moeten achterlaten. Met onzekerheid over het lot van hun dierbaren en de waarschijnlijkheid hun bezittingen niet zondermeer terug te krijgen.

Met de vlucht uit hun vaderland hebben zij een groot deel van hun eigenwaarde verloren; ze bevinden zich in de overlevingsstand. Als vluchteling zijn zij in Nederland beland. Nu zijn zij te gast in onze gemeente in hotel Boven Groningen. Straks worden zij bewoner van Luingaborg en gaan zij werken aan het worden van inwoner van het dorp Bierum. Daar hebben zij hulp bij nodig. Van ons allemaal.

Nieuw huis

Eind mei zal de verhuizing plaatsvinden – via www.Bierum.net blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen daarin.

Vanuit de gemeente bieden wij nu hulp om het nieuwe huis Luingaborg in gereedheid te brengen.

Momenteel worden de kamers geverfd, ingericht en voorzien van meubels en keukengerei. Daarmee kunnen de bewoners zelf aan de slag gaan hun eigen ruimte in te richten en te koken in de gemeenschappelijke keuken. In de wasserij worden wasmachines en drogers geplaatst. Er is Wifi aangelegd – voor vluchtelingen één van de eerste levensbehoeftes. De veiligheid in en om het pand krijgt een update: aandacht voor brandveiligheid, maar ook voor fysieke veiligheid (met onder andere licht en afscheidingen). En de algemene ruimtes, zoals ontmoetingsruimte, kinderruimte, ‘teenzone’ (tienerruimte) en gespreksruimtes voor vluchtelingenwerk worden ingericht.

Ook is er aandacht voor de inrichting van de buitenruimtes met een terras met picknicktafels. De jeu de boule baan krijgt een opknapbeurt. Aan de achterkant van het gebouw wordt een speelruimte ingericht met basketbalpalen, klimrek, wipkip en dergelijke. We hopen dat de kinderen vanuit de buurt daar ook gebruik van maken.

Wonen in Luingaborg betekent dat de bewoners meer grip en regie krijgen op hun eigen leven door zelf te koken en te wassen en zoveel mogelijk zelfstandigheid verwerven. Ook krijgen zij professionele hulp bij het verwerken van hun trauma’s. Dat zal veel van hen vragen. Maar ook van ons: wij willen hen professionele begeleiding bieden, vanuit een goed hart en met deskundigheid op veel vlakken.

Nieuw thuis

Daarnaast zal hun huis Luingaborg hen in staat stellen te landen in de dorpsgemeenschap Bierum en daar mogelijk (actief) deel van uit te maken. Bierum kan voor hen hun nieuwe (hopelijk tijdelijke) thuis worden. De gedachte achter de opvang van de nieuwe bewoners van Luingaborg is dat wij hen zo normaal mogelijk behandelen als zelfstandige mensen met eigen behoeften en dromen. En dat speciale behandeling beschikbaar is als dat nodig is.

Naast veiligheid en een dak boven het hoofd bieden we deze vluchtelingen hulp en ondersteuning bij  het herpakken van de regie op een normaal leven. We hopen dat zij tijdelijk in Bierum kunnen wortelen. En we hopen dat zij kracht opbouwen om aan het einde van de oorlog zich in hun eigen land Oekraïne te kunnen herplanten.

Veilig en compleet

Nu is nog niet de precieze datum van de verhuizing bekend, maar het zal einde van deze maand zijn. Alle energie is erop gericht Luingaborg in gereedheid te brengen zodat de nieuwe bewoners er veilig kunnen wonen en dat het team dat hen begeleidt compleet is. De komende week vinden daarvoor sollicitatiegesprekken plaats. We hopen voor de opening het merendeel van het team aangesteld te hebben.

Via deze website houden wij u van verdere ontwikkelingen op de hoogte. Ook gaan wij dan graag met u in gesprek hoe we samen: inwoners van Bierum en het team Luingaborg kunnen samenwerken. Zodat de nieuwe bewoners van Luingaborg zich gauw inwoner van Bierum kunnen voelen.

Renovatie centrale keuken
Scheidingswand plaatsen