«

»

dec 24

Kerst Column Alida

Kerst 2018

Met de zomerse warmte nog vers in het geheugen, voelt het alsof de kou extra haar best doet zich diep te door te dringen tot botten en spieren. Vanaf vandaag gaan de dagen weer lengen en ik kan niet wachten tot het voorjaar weer energie en kleur brengt.

Vooralsnog moeten we het ermee doen.

Met kunstlicht proberen we de moed erin te houden. Ritueel worden kerstbomen van zolder of kerstshow opgehaald en opgetuigd. Verlichte rendieren en kerstmannen springen door tuinen, struiken worden opgeleukt met knipperende lichtsnoeren en huizen ontkomen er niet aan in de spotlights te staan. Waar men buiten kerst schande spreekt van dit soort exorbitant gedrag, is het tijdens deze dagen geoorloofd. Een en ander wordt uitgebreid gedeeld via social media waarbij de kerstwensen je om de oren vliegen. Een gewone kerstkaart schrijven en versturen is en blijft voor een ieder de meest persoonlijke manier, maar inmiddels onbetaalbaar.

De wereld verandert.

De digitale wereld heeft de echte ingehaald lijkt het wel. Instagram, snapchat, twitter, LinkedIn, whatsapp en facebook zijn al zo ingebed in ons bestaan, dat we soms niet meer kunnen terughalen hoe het vroeger ging. Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon toen ik in het ziekenhuis late –en nachtdiensten ging draaien. Het was een rode, grote Hi pocketline swing. Je kon er alleen mee bellen en sms-en. Heel handig dingetje met zo’n piefje eraan en ik vond het machtig dat ik mijn familie kon bellen als ik op oudjaarsnacht om 0:00u. door alle vuurwerk naar huis reed na een drukke late dienst.

Films en series waar ik als kind op de woensdagmiddag voor ging zitten met een bakje chips, kunnen nu 24/7 op ieder device in huis bekeken worden, waardoor er nooit meer iets is om naar uit te kijken en je altijd kunt snakken dat jij de nieuwste aflevering al gezien hebt.

Ook in het werk is er veel veranderd. Vroeger werkte je om de hoek, nu is het heel normaal om anderhalf uur te reizen, je mag blij zijn dat je werk hebt. Dat je ook nog graag bij je gezin, familie en vrienden wil zijn, is niet interessant. Op nieuwssites vraagt men zich af waarom Nederlandse vrouwen toch zo weinig werken, in de wereld om ons heen werkt iedereen zich een slag in de rondte, dus waarom wij niet? Tijd is een dingetje dat er niet is en veel besproken wordt. 

De magie moet dus op een andere manier gezocht worden.

Of toch niet?

Echt en oprecht contact met de mensen om je heen. Echte en oprechte gesprekken over gevoelens, gedachten en gebeurtenissen die in het echte leven spelen. Echt en oprecht kunnen dansen, zingen en echt buikpijn van het lachen hebben.

Het zoeken naar de kerstspullen op zolder, onderwijl meer herinneringen door de handen laten gaan, flarden van de kerstmuziek door de blazers van het CBS op kerstochtend, misschien wel in de sneeuw, het kerstontbijt, de verlichte bomen rond de kerk van ‘t Loug, het kerstbakje gemaakt op school, met de hele familie rond de tafel zitten eten, drinken, praten en lachen en het feit dat je met je liefste mensen gewoon thuis kunt zijn… .

Fijne kerstdagen iedereen!