«

»

feb 12

Afscheidsgroet Edwin Broekman.

Beste Baaiermers ,

Na 9 jaar ga ik vertrekken als gebiedsregisseur bij de gemeente. Nergens heb ik zolang eenzelfde functie uitgevoerd als bij jullie. Dat komt omdat ik een hele goede tijd heb gehad. Dat was niet gelukt zonder al die Baaiermers die ik de voorbije tijd ben tegengekomen. Allemaal mensen die begaan zijn met hun dorp of ‘stee’ en zich steeds weer inzetten om het nog beter te maken dan het is. Ik heb veel fijne en mooie ontmoetingen gehad. Met het bestuur van Dorpsbelangen Bierum, met de werkgroep dorpshuis Bierum en het huidige bestuur, met Noaberschap, de bezoeken aan de Jaarmarkt. Ook de eenmalige bezoeken aan de kerstbingo, het Schuurfeest en Muziek achter Diek ga ik niet snel vergeten. Afgelopen jaar lukte het dan toch eindelijk een keer om mijn vakantie te onderbreken en Muziek achter Diek te bezoeken. Hoewel het weer niet overhield,  was de sfeer wel een beetje magisch. Je kunt het niet uitleggen, je moet het ervaren.

Bierum blijft een plekje in mijn hart houden. Misschien heb ik jullie dorp niet altijd de aandacht gegeven die het verdient. De Baaiermers zijn erg zelfredzaam, hebben de overheid meestal helemaal niet nodig. Soms moest ik even in actie komen om zaken gedaan te krijgen bij de gemeente. Dat deed ik graag voor jullie.
Ik koester de zomeravonden dat ik met mijn caravan bij Neel en Geer op de camping stond. Met het bord op schoot lekker van me af kijken richting de dijk. In het hart van mijn werkgebied.

De laatste weken heb ik me nog kunnen bemoeien met de mooie plannen voor het haventje. Een werkgroep van Dorpsbelangen is daar nu druk doende mee. En met een subsidie voor Noaberschap. Samen achter de laptop zitten om een aanvraag de deur uit te doen of nog weer te reageren op “zeurvragen” van een fonds.

Ik ga per 1 maart aan de slag als coördinator Leader de Kracht van Salland voor de gemeentes Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Leader is een werkwijze en subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Bewoners, ondernemers, boeren en overheid worden gestimuleerd om in gezamenlijkheid plannen te bedenken en uit te voeren om het platteland leefbaar te houden. Salland is een van de ruim 3000 Leaderregio’s in Europa. Oost-Groningen was de eerste Leaderregio in Nederland. Het is voor mij ook dichter bij huis. Minder reistijd en sinds kort ben ik opa. Het is fijn wat dichter en vaker bij mijn kleinzoon te kunnen zijn. Ook ga ik mijn vrouw weer wat vaker zien. Of zij daar blij mee is, zullen we gaan zien.

Ik wens iedereen alle goeds in het mooie Eemsdelta. In Bierum zijn er nog wensen genoeg, bijvoorbeeld met het dorpshuis of bij verenigingen. Ik wens jullie daar alle succes bij.

Groet, Edwin Broekman (gebiedsregisseur Delfzijl-Noord en buitengebied Noord-Oud Bierum)