«

»

jun 21

Tentoonstelling schilderijen “dit is mien Laand” in Spijk

Op donderdag 28 juni opent dhr. Ronde, wethouder van de gemeente Delfzijl om 15.00 in de openbare bibliotheek van Spijk de tentoonstelling van schilderijen, gemaakt door leerlingen van CBS de Borgstee. Deze schilderijen zijn gemaakt door leerlingen uit de bovenbouw (groep 5 t/m 8) binnen het voor het Ploegjubileum gemaakte educatieproject ‘Dit is mien Laand’. (www.ditismienlaand.nl). De tentoonstelling is te zien tot de zomervakantie.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat een groep eigenwijze en vernieuwende kunstenaars uit Groningen kunstkring De Ploeg hebben opgericht. Geliefd bij vele Groningers waren zij de eerste kunstenaars die de Provincie introkken om het grootse en weidse ‘Grunneger laand’ in modernistische schilderijen te vereeuwigen, en hoe!

De leerlingen zijn aan het project begonnen met een inleidende erfgoedles over De Ploeg en de wijze waarop zij Stad en Ommeland hebben verbeeld. Hiermee hebben de schilders van De Ploeg niet alleen een plaats verworven in het Groninger cultureel erfgoed, maar ook in de harten van veel Groningers. In een inleidende schilderles van Els Brouwer van het IVAK hebben de leerlingen geleerd over en geoefend met compositie en kleurgebruik om vervolgens met de eigen leerkracht een schets in de eigen omgeving te maken en deze op school uit te werken tot een mooi omgevingsschilderij. Deze schilderijen moeten natuurlijk gedeeld worden met de ouders, leerkrachten en een breed publiek, vandaar dat wij in overleg met de school en Barbara van Hofslot van de de bibliotheek hebben besloten een tentoonstelling te organiseren van het werk van de jonge kunstenaars.

Dit educatieproject wil zo veel mogelijk kinderen in Groningen (Stad en Ommeland) bereiken en hun deelgenoot maken van dit voor Groningen belangrijke cultureel erfgoed. Niet alleen leren leerlingen over De Ploeg en hun expressionistische werk. Zij gaan ook zelf aan de slag met kwast en verf om in de eigen omgeving, geïnspireerd door het werk van De Ploeg een nieuwe (creatieve) relatie met  hun ‘Grunneger Laand’ aan te gaan. Meer informatie vindt u op www.ditismienlaand.nl.
Dit voor het Ploegjubileum geschreven erfgoed/kunst/cultuur educatieproject wordt gegeven door erfgoedmeesters, kunstvakdocenten en kunstenaars en natuurlijk de eigen leerkracht en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de regeling Cultuureducatie Met Kwaliteit, Stichting 100 jaar De Ploeg en het Huis van de Groninger Cultuur.

Tjerk Poppinga
Dit is mien Laand