«

»

mei 08

6 Dorpentocht

Dorpentocht 4 mei 2019

In de vroege ochtend werd hoopvol naar buiten gekeken. De 1 stuurt een foto met de zon erop, en  een ander, een foto  met hagel op een auto. Maar we denken allemaal hetzelfde van de organisatie, POSITIEF, wij gaan ervoor! En dat was de dag, POSITIEF. Klein en groot, oud en jong genieten.

Wandelaars melden zich om 10.00 uur bij de startplaatsen en beginnen positief aan de wandeling. Dit jaar zijn er linksdraaiende en rechtsdraaiende routes zodat de wandelaars elkaar onderweg tegenkomen. De wandelroutes gaan door het bos, langs mooie bermen en weilanden, onze dorpen  en  langs de 6 dorpshuizen. Iedereen staat daar vol enthousiasme op de deelnemers te wachten, te bedienen en te genieten, een praatje met elkaar en even opwarmen in een Dorpshuis of zoals in Bierum, in de tent van Catering Vetlekker , bedankt daarvoor.   

Tijdens de tocht valt er nog een drup en is de wind hardnekkig, maar……men is aan het genieten want de route is mooi, de contacten zijn gezellig en ja ….ook de zon komt er eens door.    Dus sportief wandelt men de 18,4 km !

Om 11.00 uur melden zich de fietsers bij de startplaatsen. Groot en klein stapt positief op de fiets. Ook hierbij 2 routes Linksdraaiend en rechtsdraaiend maar ook 1 rekening houden met obstakels, dus geen obstakels.  Muts op, handschoenen aan en je haren gaan ervan overeind staan maar… de doorzetters, gaan even met de kam door hun haar , het mag de pret  niet drukken en zo genieten ook de fietsers enorm van de routes. Natuurlijk komen de wandelaars en  fietsers in elk Dorpshuis, want het was: Iets bestellen en spellen.

Broodje gezond/hamburger/ham/kaas/salami/shoarma, soep, patat e.d. bruine bonen met spekjes en zuur en piccalilly, salades, poffertjes. Overheerlijk, goed verzorgd, onze complimenten en bedankt makers van al het lekkers.

Ieder Dorpshuis had ook zijn eigen spel en ieder Dorp had op het einde zijn eigen prijswinnaars . In Bierum had men de Baaiermer Bal, nou, nou, daar werd heel wat over gedacht! Maar de enigste met het goede gewicht was Jolanda Buitenwerf 198 gram. Top.

Er was dart gooien, aan het rad draaien, grabbelen, sjoelen en pittenzak gooien.Prijswinnaars van de spellen zijn in :

Bierum : Dennis Velthuis en Sem Wiersema

Losdorp: Robert de Vries

Spijk: G. Olinga

Godlinze: Bella Bouwmeester en voor Cor Mol een eervolle vermelding, topper!

Krewerd: Derk Verhaag en Willem Sol

Holwierde: Henk Oosterhuis

In het totaal hebben er 185 mensen meegedaan.

Iets minder dan vorig jaar maar het was duidelijk dat mensen beïnvloedt zijn door de media want het zou toch een hele slechte dag worden maaaar….. dat viel gelukkig mee. Hopelijk wordt het volgend jaar een mix van vorig jaar en dit jaar. Dus veel zon, bijna geen wind, geen regen en niet te warm. Heeft u het niet gezien in onze dorpshuizen? Hierbij  onze oproep en dan hierbij onze vraag om mee te denken…….. Wij gaan na de zomervakantie weer aan de slag met de 6Dorpentocht 2020.

Deze tocht willen wij uniek maken, door er een bestaande, officiële route van te maken en in ieder dorp een informatie bord/zuil te plaatsen met het verhaal/verhalen van het dorp over en tijdens de oorlog/bevrijding i.s.m. de verhalen van Groningen. Wij zijn van mening dat er hier in onze dorpen veel is gebeurd, 75 jaar terug  en wij willen ons inzetten om het zichtbaar en blijvend te maken  voor onze jongeren en belangstellende want men mag niet vergeten dat wij in Vrijheid leven maar dat er een geschiedenis aan vooraf is gegaan dus…….

Volgend jaar weer!

2 mei 2020Dorpentocht

2 mei 2020Dorpentocht

1945-2020

Uiteraard willen we hier volgend jaar mee aan de slag. Zijn er gebeurtenissen in een van deze dorpen die herinneren aan de oorlog/bevrijding die we allemaal moeten weten? Wilt u dat met ons delen en wij gaan proberen het volgend jaar in te passen. Ideeën en verbeterpunten kunt u inleveren bij:

Simone (Bierum), Henk Sikkema(Spijk), Louise (Godlinze),Guus (Krewerd),Petra(Holwierde),Nynke (Losdorp)

6Dorpentocht is dit jaar mogelijk gemaakt door Gemeente Delfzijl, Bewoners aan zet en Toerisme en recreatie, Provincie Groningen, Eemshaven Verhuur, Annemieke de Jager, Dhr. Smit en  alle vrijwilligers. BEDANKT ALLEMAAL en  tot VOLGEND JAAR.